Veerboten in Nederland

veerboten

De Waddeneilanden zijn alleen met de veerpont bereikbaar en in de provincie Zeeland zijn een aantal gebieden voor fietsers beter bereikbaar met de pont. Op een aantal plaatsen is de oversteek alleen voetganger of met de fiets te maken. In Vlieland bijvoorbeeld zijn auto’s niet toegestaan en in Zeeland zijn vrijwel alle veerdiensten alleen voor wandelaars en fietsers. Sinds de Westerscheldetunnel open is voor autoverkeer, varen daar geen autoveerdiensten meer.

Het voordeel van een pontje is dat fietsers de lange rechte stukken met veel wind zo ontspannen over het water kunnen afleggen. Een goed moment om even op adem te komen en van de omgeving te genieten.

De Waddeneilanden verschillen alle vijf enorm van elkaar. Een vakantie in Nederland kan dan ook zeker heel divers zijn wanneer je kiest voor een eiland hop en dus alle eilanden bezoekt. Dat is heel eenvoudig want er gaan tussen alle eilanden veerboten.

De Waddenzee is  een bijzonder gebied, het behoort natuurlijk niet voor niets tot het UNESCO Werelderfgoed. De Waddenvereniging streeft er dan ook naar om het toerisme en het verkeer over het water in 2025 duurzaam te hebben. Dit moet onder andere gerealiseerd worden door olie te vervangen voor vloeibaar gas. De CO2 uitstoot moet daarnaast ook verminderen met zeker 10 procent.