Vakantiechecklist

checklistVoor je op vakantie gaat kun je het beste deze checklist doorlopen, zodat er niet onnodig apparaten aan blijven of op ‘slaapstand’ staan. Deze apparaten vreten namelijk onnodige energie zonder dat je er gebruik van maakt. Zonde van de energie!

Stekkers uit het stopcontact
Apparaten die op stand-by of uit staan verbruiken met de stekker in het stopcontact toch energie, dat wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Loop daarom voor vertrek een rondje door het huis en trek alle stekkers uit het stopcontact of schakel de schakelaar van de stekkerblokken uit. Niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook goed voor de portemonnee.

Gebruik een tijdschakelaar
Wil je ’s avonds een lampje laten branden gebruik dan een tijdschakelaar. Op verschillende websites kun je precies opzoeken hoe laat de zon ondergaat. Om energie te besparen kun is de keuze een spaarlamp of LED verlichting.

Schakel de koelkast uit
Een koelkast verbruikt veel energie en tijdens een vakantieverblijf ligt er waarschijnlijk (bijna) niets in. Zet daarom de koelkast uit voor je op vakantie gaat. Restanten als plakjes kaas of vleeswaren kunnen aan de buren geven worden of tijdens de reis genuttigd worden. Laat de deur altijd wel op een kiertje staan zodat het niet gaat schimmelen.

Stel de thermostaat in
In de zomer staat de verwarming waarschijnlijk al zelden aan, maar controleer altijd voor vertrek of de verwarming ook niet automatisch aanspringt. Ga je in de winter op vakantie, zet de thermostaat dan op vorstvrij, zodat de leidingen niet bevriezen, maar het huis ook niet onnodig verwarmd wordt.

Wil je controleren of daadwerkelijk alle energievreters tijdens de vakantie uit stonden? Schrijf dan de meterstanden op voor vertrek en vergelijk deze met de thuiskomst. Is het verbruik nog steeds hoog? Controleer dan nog eens of alle sluipverbruikers zijn uitgeschakeld.

Met de auto op vakantie
Controleer voor vertrek de bandenspanning. Hoe hoger de spanning, hoe lager het verbruik. Zorg ook dat je een vakantiecheck doet voor de auto. Is er nog voldoende ruitenvloeistof bijvoorbeeld? Verzamel ook alvast muntjes voor toiletgebruik onderweg. Dit is ook handig om te doen wanneer je met een touringcar reist.

Wat moet je juist niet doen?
Vertel niet uitgebreid op sociale media dat je op vakantie gaat. Niet alleen vrienden en familie kijken mee, maar ook inbrekers houden Twitter/Facebook/Instagram nauwlettend in de gaten. Geef de buren wel altijd een seintje, zodat zij het huis een beetje in de gaten kunnen houden en bijvoorbeeld de post weg kunnen halen. Helemaal voorkomen kun je het natuurlijk nooit. Maak daarom vooraf foto’s van je bezittingen en neem deze mee op vakantie.