Duurzame vakantie tips

duurzame-vakantieTips voor een duurzame vakantie
Op vakantie gaan is vaak niet heel duurzaam. Zeker vakanties naar het buitenland brengen behoorlijk wat milieubelasting met zich mee. Denk maar eens aan de uitstoot van een vliegtuig of die van een halflege auto die ruim 1200 kilometer moet rijden. Toch kan vakantievieren ook zonder dat je een (grote) voetafdruk achterlaat voor het milieu. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders, in meer of mindere mate, bereid is om hun gedrag te veranderen zodat de vakanties duurzamer worden. Wat zij dan vooral zouden doen is afval scheiden en het niet kopen of met rust laten van souvenirs van (beschermde) plant- en diersoorten.

De meest duurzame vorm van vakantie is natuurlijk in eigen land. Je maakt immers minder kilometers. Kies je om met de auto te reizen, zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk mensen meerijden. Rij ook zo duurzaam mogelijk door bijvoorbeeld zoveel mogelijk op een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling re rijden. Nog milieuvriendelijker zijn reizen met de bus of trein. Kies je toch voor een vakantie verder van huis met het vliegtuig, blijf dan wat langer weg.

Accommodaties
Niet alleen met de reis kan rekening gehouden worden op vakantie, maar ook de accommodatie kan van invloed zijn op de milieubelasting. De regel die je aan kunt houden is: hoe luxer de verblijfplaats, hoe minder duurzaam. Tussen een vakantiehuisje of hotel zit geen verschil in milieubelasting. Door te kiezen voor een accommodatie met het Green Key keurmerk, weet je zeker dat de organisatie rekening houdt met de natuur. Een kampeervakantie is de minst belastende vorm van erblijf.

Tijdens de vakantie
Zorg dat je bij het verlaten van het vakantiehuisje of de hotelkamer de lichten, airco of verwarming uitzet. Om waterverspilling te voorkomen tijdens de vakantie kun je minder lang douchen en meerdere keren met de hotelhanddoeken doen. Als je op pad gaat, blijf dan altijd op de aangegeven paden. Deze zijn aangelegd zodat de planten en dieren zo min mogelijk last hebben van het bezoek.  Neem altijd een tasje mee zodat je afval daarin kan opbergen tot de dichtstbijzijnde prullenbak. Raak ook nooit wilde dieren aan, maar bewaar ruime afstand. Bij het snorkelen of duiken in de zee of in een meer kun je beter niets aanraken en al helemaal niet iets uit het water meenemen.

Met deze tips in het achterhoofd kan je genieten van een welverdiende vakantie, zonder daar het milieu (onnodig) mee te belasten. Zo kan er nog jarenlang genoten kan worden van de mooiste plekjes op aarde. Maar vergeet vooral ook niet de bijzondere locaties in de buurt te ontdekken!