De pyramide van Austerlitz

De pyramide van Austerlitz

Nederland werd aan het einde van de 18de eeuw tijdens de Franse Revolutie, net als veel andere delen van Europa, bezet door Napoleon Bonaparte. Nadat hij zich in 1804 tot keizer kroonde, lagen er ook 18.000 manschappen  onder leiding van generaal Marmont op de Utrechtse heide. Zij wachtten op een eventuele invasie van de Engelsen.

Ondanks dat de invasie uitbleef, liet Marmont een pyramide oprichten, geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte, als herinnering aan zijn verblijf. Voor de bouw was 30.000 kubieke meter aarde nodig en de 35 meter hoge pyramide werd in slechts 27 dagen gebouwd. Bovenop werd een houten obelisk gebouwd, maar deze werd in 1984 vervangen voor een houten variant. De pyramide  (nog steeds geschreven volgens de oude spelling), werd door Koning Lodewijk Napoleon genoemd naar de Slag bij Austerlitz die zijn broer won.

Mocht je in de buurt van Utrecht een dag over hebben dan kun je bij dit stukje geschiedenis midden in het bos heel goed wandelen of fietsen. Een dagje uit met het gezin kan hier ook uitstekend. Rondom de pyramide is een grote speeltuin en een lunapark.