5 tips voor natuurfotografie

Als je tijdens je vakantie de natuur in gaat, wil je alle mooie dingen die je tegenkomt misschien vastleggen met je camera. Maar natuurfotografie kan af en toe best lastig zijn. In dit artikel vind je 5 tips om de natuur om je heen zo goed mogelijk vast te kunnen leggen.

1. Licht

Onder fotografen staat het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang ook wel bekend als het gouden uur. Door het lage standpunt van het licht krijgen je foto’s vanzelf een mooie, warme kleur.

de regel van derden2. De regel van derden

Om de juiste compositie te krijgen kan het handig zijn om de regel van derden toe te passen: verdeel het beeld denkbeeldig horizontaal en verticaal in derden, zo ontstaan vier kruispunten. Wanneer je je object op één van deze kruispunten positioneert, is de compositie het sterkst.

3. Scherpte

In de natuur is het soms lastig zoeken naar de juiste scherpte en focus. De enige manier om erachter te komen wat de beste instellingen zijn voor de scherptediepte is simpelweg door te experimenteren. Door variaties in de grootte van het diafragma en de scherptediepte kun je een mooi soft effect creëren.

4. Regen

natuurfotografie regenVoor jou als fotograaf is regen tijdens het fotograferen misschien vervelend, maar regenachtig weer kan juist ook je compositie versterken. Maak gebruik van de stromende regen of de donkere dreigende lucht. Wanneer de lucht helemaal grijs is, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de lucht uit je compositie te laten.

5. Respecteer de natuur

Het allerbelangrijkste bij het fotograferen in de natuur blijft: ga met respect te werk. Ga niet van de paden af, haal niets weg en gedraag je rustig in een gebied waar veel dieren leven. Zo zorg je ervoor dat anderen later ook nog van de natuur kunnen genieten.